петък, 2 юли 2010 г.

ЗА ФИЛОСОФИ

ПЛАТОН,СОКРАТ И ПИТАГОР МИ СА ЛЮБИМИТЕ ФИЛОСОФИ -

ПЛАТОН от Атина бил син на Аристон и Периктиона. Родът на майка му водел началото си
от Солон. Солон имал брат Дропид,а той - син на име Критий,негов син бил Калесхър,той
пък имал двама сина - Критий и Главкон,а Главкон имал син Хармид и дъщеря Периктиона.
От Периктиона и Аристон се родил Платон,който бил от шестото поколение след Солон.
А Солон извеждал рода си от Нелей и Посейдон. Казват,че и бащата на Платон водел про-
изхода си от Кодър,син на Мелант,а някои,като имат предвид свидетелството на Тразил,
разказват,че началото на рода му било от Посейдон. Платон се родил през 88 олимпиада
на седмия ден от месец Таргелион. През същия ден жителите на остров Делос празнуват раждането на Аполон. Според Хермип Платон умрял на някакво сватбено тържество през първата година на сто и осмата олимпиада на 81 година. Имал двама братя - Адеймант и Главкон и една сестра - Потона,която била майка на Спевсип. Изучавал граматика при Дионисий, а с гимнастика се занимавал при бореца Аристон. Занимавал се с рисуване и съчинявал стихове - най-напред дитирамби,а след това - лирика и трагедии.
Разправя се,че Сократ видял насън как държи на коленете си малко лебедче,което тутакси се покрило с пера и излетяло в неесата с дивна песен. Един ден по-късно,когато му бил представен Платон,Сократ казал,че това е лебедът ,който видял в съня си /сън за намирането на настоящия Сократ и настоящия Платон/. Станал ученик на Сократ,когато бил на 20 години. След смъртта на Сократ,Платон се присъединил към последователя на Хераклит - Кратил и към ученика на Парменид - Хермоген. Когато бил 28 години,отпътувал за Мегара при Евклид заедно с други ученици на Сократ. Оттам заминал за Кирена при Теодор Математика. След това се отправил в Италия при питагорейците Филолай и Еврит. Оттам пристигнал в Египет при жреците. Казват,че при това пътуване го съпровождал Еврипид,който се разболял и бил излекуван от жреците с морска вода. Според думите на Аристоксен Платон участвувал три пъти във военни походи. Той съединил заедно ученията на Хераклит,Питагор и Сократ. Платон плавал до Сицилия три пъти. Платон бил продаден в робство от Дионисий. Купил го Аникерид от Кирена и го изпратил при приятелите му в Атина. Някои говорят,че парите ги изпратил Дион,но Аникерид не ги взел,а купил с тях на Платон малка горичка в Академията. А за Полид /който го отвел в Егина и го продал/ се говори,че претърпял поражение от Хабрий и след това се удавил в морето при Хелика. Така божеството му отмъстило за философа. Ала Дионисий не се успокоил. Като узнал за случилото се,изпратил човек при Платон с молба да не говори лошо за него. Платон отговор,че няма толкова свободно време, та да мисли за Дионисий... Говорят,че Платон веднъж видял един човек да играе на зарове и започнал да го укорява. Онзи отговорил,че залагал незначителни суми. "Но навикът - рекъл Платон - не е нещо незначително." - Мой коментар - значи е бил против хазарта...Съветвал пияните да се оглеждат в огледалото,за да се отвратят от този безобразен порок. Казвал,че не е прилично да се пие до забрава освен на празника на бога,който дарява виното. Не одобрявал също и съня без мярка. Казвал,че няма нищо по-приятно от това да слушаш истината,а според други - "да говориш истината". И в"Законите" пише: "Прекрасна е истината,мили приятелю,и вековечна,но,изглежда,никак не е лесно да бъде внушена."
ВЪЗГЛЕДИТЕ МУ ЗА ДУШАТА: ЧЕ Е БЕЗСМЪРТНА И СЕ ОБЛИЧА ПОСЛЕДОВАТЕЛНО В МНОГО ТЕЛА.НАЧАЛОТО Й Е ЧИСЛОВО А НАЧАЛОТО НА ТЯЛОТО Е ГЕОМЕТРИЧНО. ОПРЕДЕЛЯЛ Я КАТО ИДЕЯ НА РАЗЛЯТОТО НАВСЯКЪДЕ ДИХАНИЕ. ДУШАТА Е САМОДВИЖЕЩА СЕ И СЕ СЪСТОИ ОТ ТРИ ЧАСТИ:РАЗУМНАТА ЧАСТ Е РАЗПОЛОЖЕНА В ГЛАВАТА,ГНЕВЛИВАТА - В СЪРЦЕТО,А ЖЕЛАЕЩАТА СЕ НАМИРА В ОБЛАСТТА НА ПЪПА И ЧЕРНИЯ ДРОБ.
КОМЕНТАР ОТ МОЯТ ДУХОВЕН УЧИТЕЛ ИЕОВА ЗА МЯСТОТО НА ДУШАТА: В СЪРЦЕТО И МОЗЪКА /НЕ ЗНАМ ЗАЩО ИМА ПРОТИВОРЕЧИЯ ЗА МЯСТОТО НА ДУШАТА/ И ДРУГИ ГОВОРЯТ С ПРОТИВОРЕЧИВИ ИЗКАЗВАНИЯ СЛЕД КАТО МОЯТ ДУХОВЕН УЧИТЕЛ МИ КАЗА ЗА МЯСТОТО НА ДУШАТА АЗ ПОТЪРСИХ ТОГАВА ИЗТОЧНИЦИ ПО ИНТЕРНЕТ И ВИДЯХ ЧЕ ИМА РАЗЛИЧНИ ИНФОРМАЦИИ. НО ПРЕДИ ТОВА НИКЪДЕ НЕ БЯХ ПРОЧЕЛА ЗА МЯСТОТО НА ДУШАТА В ЧОВЕКА И НЕ РАЗБИРАХ ОТ ТЕЗИ НЕЩА.
ТОВА Е ИСТИНА И АЗ НЕ УМЕЯ ДА ЛЪЖА,СЪЩО КАТО ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯТА МИ ОТ ЕЛЕНА БЛАВАТСКА И АТИНЯНКАТА ТАИС,А СЪЩО ТАКА И ПРИНЦЕСА ИЗАБЕЛ НЕ ЛЪЖЕЛА.НО ВСЕКИ СИ ВЯРВА ВЪВ ВЪЗГЛЕДИТЕ СИ. АЗ НЕ КАЗВАМ,ЧЕ НЕ ВЯРВАМ В ПЛАТОНОВИТЕ ИНФОРМАЦИИ ЗАЩОТО МИ Е ЛЮБИМ ФИЛОСОФ. НО АЗ СИ ВЯРВАМ И НА МОЯТ ДУХОВЕН УЧИТЕЛ ИЕОВА СЪЩО ТАКА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар